Ewout Cornelisz. Muller 

te Hoorn en Amsterdam 

 

Ewout Cornelisz. Muller was als drukker werkzaam van 1589 tot 1616 te Hoorn en Amsterdam in de Kerckstraat in de Liesveltsche bijbel. Hij was zoon van Cornelis Jansz. Muller en kleinzoon van de 'figuersnyder' Jan Ewoutsz., één van de eerste drukkers in Amsterdam en verdienstelijk houtsnijder. Het vak van drukker en boekverkoper leerde Ewout bij zijn oom Harmen Jansz. Muller, die één van de belangrijkste Amsterdamse drukkers in die tijd was. Ewout heeft een aantal populaire boeken uitgegeven, zoals Dat grote planeten boeck ( Hoorn: 1591) en Jacobi’s Gemeyne Send-Brieven (Amsterdam, ca. 1597). Er zijn een tiental boeken van Muller bekend, waarvan drie uit zijn Hoornse periode. Bij de uitgave van een medicijnenhandboek voor artsen en apothekers, het Dispensatorivm van Valerivs Cordvs (Amsterdam: 1592) , werkte hij samen met de drukker Cornelis Claesz. De  Cronijcke van Hollant, Zeelant ende Vrieslandt (Amsterdam: 1598) gaf hij samen met Egbert Adriaensz. uit. Uit de periode 1600-1615 zijn geen uitgaven van Muller bekend; uit 1616 dateert Keuren ende ordonnantien… van het Hoogheemraadschap voor de Beemster. Mogelijk drukte Muller in deze periode alleen gelegenheidsdrukwerk of hij werkte voor andere drukkers zonder dat deze Mullers aandeel vermeldde. 

 

Van Ewout Muller is slechts één prent bekend: een omgekeerde wereldprent. De prent is strikt genomen geen centsprent, maar sluit qua onderwerp en uitvoering daar wel bij aan. De prent dateert uit de jaren '90 van de 16e eeuw en staat bekend als De coninck gaet te voet naar de eerste tekstregel bij het omgekeerde wereldtafereel, waarbij de knecht te paard zit en de koning te voet gaat. Van de thans bekende omgekeerde wereldprenten is het chronologisch de vierde; dus een vroege prent. Het is niet waarschijnlijk dat Ewout Muller de blokken voor deze prent zelf heeft gesneden. Hoewel de Mullerfamilie een aantal verdienstelijke houtsnijders kende, zijn van Ewout -behalve deze prent met zijn adres- geen prenten bekend. Rechtsonder is tegen een zwarte achtergrond in wit het adres afgedrukt: TE AMSTERDAM BY EWOUT MULLER. Dit zou er op kunnen wijzen dat Muller de blokken van een andere drukker, mogelijk zijn oom Harmen Jansz. Muller, heeft overgenomen en zijn adres heeft toegevoegd. Al blijft het mogelijk dat Ewout deze prent in zijn leertijd bij Harmen heeft gesneden. In dat geval dateren de blokken van vóór 1590. 


Literatuur: KVCS p. 220 en p. 790

Enig bekende prent:

-. -. De koning gaat te voet. 1 hsn. met 32 taferelen, sign. Ewout Muller, de Omgekeerde Wereld. 

Contact SGKJ: hetoudekinderboek@gmail.com ; website: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2015 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 07 januari 2015. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afb. is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur is een algemeen nut beogende instelling; bijdragen komen in aanmerking voor (verhoogde) belastingaftrek.