De firma G.L. Funke te Amsterdam

Blauwe teksten geven toegang tot de prenten

George Lodewijk Funke (1836-1885)  kreeg zijn opleiding bij boekhandelaar en uitgever Gebhardt aan het Rokin. Daarna trad Funke in dienst bij de Haagse firma W.P. van Stockum en Zn., importeurs, uitgevers en veilinghouders en vervolgens bij zijn vriend Arie Kruseman.[1]

Hij trouwde te Haarlem met de zes jaar jongere M.C. de Koning met wie hij 6 kinderen kreeg.

In 1863 vestigde Funke zich als uitgever en boekhandelaar op den Blauwburgwal te Amsterdam. Als uitgever had hij veel succes en hij werd er rijk van. Hij gaf stichtelijke en theologische werken uit maar ook populair wetenschappelijke over natuurlijke historie in 15 delen en  schoolboeken, waaronder het Rekenboek voor de lagere scholen door J.A. Stamkart. Een stadsplan van Amsterdam en landkaarten van China, Korea en Bolivia, getekend door A. Braakensiek, zaten ook in zijn fonds. Voor de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen gaf hij enkele jaren de Volksalmanak uit. De klassieke literatuur was bij Funke ook goed vertegenwoordigd met vertaalde uitgaven van Shakespeare, Dante en Tarquato Tasso.

 

Belangrijker waren Funkes uitgaven van eigentijdse literatoren, onder anderen J.J. Cremer, J. Gram en J.P. Heije. Tot zijn belangrijkste uitgaven behoren de werken van Multatuli (Eduard Douwes Dekker). Hij publiceerde 7 bundels Ideeën van Multatuli , de Minnebrieven en verspeide stukken en Over vryen-arbeid in Nederlandsch Indie. Van boekhandelaar en uitgever R. C. Meijer, waar Douwes Dekker onderdak had gevonden, kocht Funke ook het kopijrecht van Max Havelaar. [2] W.F. Hermans schreef over Funkes relatie met Multatuli: ‘Nog belangrijker was de vriendschap met de uitgever Funke, die in 1870 aanving. In Funke vond Multatuli eindelijk het soort uitgever waar hij recht op had’. [3]

 

Vanaf 1870 was Funke redacteur van het Nieuwsblad voor den boekhandel.

Op 15 maart 1870 verscheen de eerste editie van De kleine courant, Nieuws van de dag, een dagblad dat Funke met P. van Santen had opgericht. [4] Het dagblad met een abonnementsprijs van f 2,50 per 3 maanden werd een succes. Het ontwikkelde zich in 8 jaar tot één van de meest verspreide kranten in Nederland.

Funke die in de journalistiek zijn bestemming had gevonden, kon dit werk niet meer combineren met de boekhandel en uitgeverij. Met Jac. Robbers, G. Kolff, K.H. Schadt en J.H. de Groot richtte hij in 1879 de Maatschappij Elsevier op met het doel rechten van boeken op te kopen en deze als goedkope herdrukken op de markt te brengen. [5] Daar bracht Funke een deel van zijn uitgaven onder, waaronder vrijwel alle van Multatuli. De goedkope edities van Elsevier droegen veel bij aan de bekendheid van Multatuli en zijn ideeën.

Wat van zijn omvangrijke fonds overbleef werd een jaar later geveild.

Nog slechts 5 jaar kon Funke daarna als uitgever en journalist werken voor zijn krant. Op 18 october 1885 overleed hij, pas 48 jaar oud. Twaalf jaar later nam zijn oudste zoon, Jacobus Funke de leiding over het krantebedrijf op zich. [6]

 

In 1865 deelde Funke de boekhandelaren in een prospectus mee dat hij een geheel nieuwe serie gelithographieerde Nederlandsche kinderprenten wilde uitbrengen. Als proef had hij een twaalftal prenten laten vervaardigen bij de lithografische drukkerij Emrik & Binger te Haarlem. De prenten waren getekend door G.L. Bos en A. Koot. Later tekenden ook C. Bos en C.C.A. Last voor de serie met dubbele benaming: Funke’s prenten en Nieuwe Nederlandsche kinderprenten.

Onderwerpen op deze prenten waren onder andere het leven van De Ruyter, de geschiedenis van Jozef, dieren in het wild, Nederlandse klederdrachten en jongens- en meisjespelen. Funke sloot met dit soort leerzame en onderhoudende prenten aan bij de trend die aan het begin van de 19e eeuw door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen was ingezet.

Afbeeldingen van de kinderprenten gebruikte Funke ook voor de uitgave van een dertigtal goedkope prentenboekjes in de serie Nieuwe Nederlandsche Kinderboekjes. Deze boekjes zijn geïllustreerd met afbeeldingen van de vroegste prenten. [7]

 

Vergeleken met de traditionele kinderprenten in houtsnede of -gravure waren Funke’s prenten zowel wat de tekening, als wat de kleuring betreft goed verzorgd. De prenten waren op goed papier gedrukt en werden ‘zwart’ en gekleurd in transparante zachte kleuren geleverd. In de jaren 1870 schakelde Funke over op goed uitgevoerde kleurenlithografie. [8] De prenten werden gedrukt bij Emrik en Binger te Haarlem.

In zijn prospecti legde Funke grote nadruk op de kwaliteit van uitvoering, de juistheid van tekening en het Nederlandse karakter van zijn prenten. Hij richtte hij zich daarin ook tot de houders van bewaarscholen en onderwijzers in het lager onderwijs, waarvoor hij de prenten aanbeval 'om op de school ten gebruike in te voeren of als “prijzen” aan de kinderen uit te deelen, en daardoor deze kostbare, echt nationale onderneming ..[te]..helpen gelukken. Verder hoopte hij met de prenten in alle behoeften van het aanschouwelijk onderwijs te voldoen'.

Hij vroeg ook steun aan de boekhandelaren: Help mij svpl. in deze belangrijke onderneming door mijne prenten boven die der Duitschers te protégeren en ze bij het publiek aan te bevelen. [9]

De prenten waren duurder dan de traditionele centsprenten en de eigentijdse prenten in houtgravure van Noothoven van Goor en Sijthoff. De ongekleurde versie kostte 5 cent; voor de gekleurde werd een dubbeltje gevraagd. Handelaren die per hele of halve riem konden bestellen betaalden omgerekend 3 en 6 cent.

 

In december 1866 was de serie al uitgebreid tot 61 nummers en in 1872 verscheen het 114e en laatste nummer. In de fondscatalogus van januari 1874 berichtte Funke dat een aantal prenten uit de serie was uitverkocht en dat de prenten 115 tot 130 in bewerking waren. [10] Deze prenten zijn echter niet door Funke, maar door Jan de Haan uit Haarlem op de markt gebracht. In 1875 verkocht Funke de prentserie aan De Haan. 

Er zijn geen oplagecijfers bekend van de Nieuwe Nederlandsche kinderprenten. Afgaand op de vele prenten die nu nog in de handel worden aangetroffen, werden ze goed verkocht. In de belangrijkste openbare verzamelingen in Nederland zijn Funke’s prenten ruim vertegenwoordigd. [11]

 

literatuur: KVCS p. 175 en p. 741

 

 

Prentenlijst

1. Het Boerenleven. O.a. karnen, melken, melkroomen. 3x3 afbeeldingen met onderschriften.

2. Kamer-gymnastiek. Jongens demonstreren sport- en gymnastiekoefeningen. 17 afbeeldingen.

3. Geschiedenis van Jozef.  Taferelen uit het bijbelse verhaal. 9 afbeeldingen met onderschriften.

4. Meisjes-spelen. O.a. raketten, koken en braden, jeu de grace. 3x3 afbeeldingen met onderschriften.

5. Jongensspelen. Met tollen, bok sta vast!, pinken enz. 9 afbeeldingen.

6. Avonturen van Robinson Crusoë. Met o.a. Robinson's schipbreuk, seint een schip, Robinsons huishouding.  9 afbeeldingen met onderschriften.

7. Geschiedenis van Roodkapje. Taferelen uit het sprookje. 14 afbeeldingen.

8. Uit het leven van Jezus. Met geboorte van onze heiland, de bruiloft te Kana, wonderbare spijziging enz. 9 afbeeldingen met onderschriften.

9. Het leven van De Ruiter. De Ruijter op Vlissingens toren, De Ruiter's woning bedreigd, ontmoeting met den kaperkapitein enz. 9 afbeeldingen met onderschriften.

9. Twee broeders. | Tom is een zindelijke jongen; en Evert is een smeerpoets, die zich wascht, noch kamt …. 3x4 afbeeldingen met teksten.

10 Hoenders. O.a. gewone faisant, Bantamsche Engelse Cochinchina's, Spaanse goudfaisant, zilver faisant. 8 afbeeldingen met onderschriften.

11 Verscheurende Dieren. Met o.a. leeuw, kat, koningstijger. 8 afbeeldingen met onderschriften.

12 Hollandsche kleederdrachten. Met Zeeland, Zaandam, Markers in feestgewaad, enz. 3x3  afbeeldingen met onderschriften

12 Het houten paard. Kinderen spelen met een houten paard tot het kapot gaat. 9 afbeeldingen door omlijsting onderling verbonden.

13 Schaduwbeelden (om uit te knippen). Schaduwportretten van Alva, Rubens, Napoleon I, koning Willen II, koning Willem III, Maria van Reigersbergen, Johan van Oldenbarneveld en Maarten Harpertsz. Tromp, 8 afbeeldingen.

14 Veldbloemen. O.a. pinkster- of koekoeksbloem, vergeet mij niet, welriekend viooltje.  7 afbeeldingen met onderschriften.

15 Bloemen. Met enkele roos, allerlei (bloemen in een korfje), clematis, enz. 6 afbeeldingen met onderschriften.

16. Hoenders (afdeeling: Duiven). Trekduif, huis- enrotsduiven, de woudduif ook ringduif. 6 afbeeldingen met onderschriften.

17. Liefde tot de naaste.  Taferelen uit de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan 2x4 afbeeldingen.

18. Geschiedenis van Klein Duimpje,  8 afbeeldingen en  tekst.

19. Molens.  O.a. Hollandsche korenmolen, watermolen, houtzaagmolen, 2x4 afbeeldingen.

20. Knaagdieren. 9 afbeeldingen.

20. Verscheurende Dieren (Honden). met o.a. bulhond, groep Engelsche honden, windhond. 8 afbeeldingen en verzen.

21. Baker- & kniedeuntjes. Aaltje zat op ’t paaltje, Er waren vier oude wijven, ABC de kat gaat meê, enz. 6 afbeeldingen met verzen.

22 Roofvogels, met o.a. keizerlijke arend, het arends-nest, de Noord-Amerikaansche witkop (zee-arend), 6 afbeeldingen met onderschriften.

23. Dikhuidige Dieren (veelhoevige). Het Afrikansche bosvarken, de afrikaanse olifant, de Maleische tapir met zijn jong, het rivier- of nijlpaard, de klipdas, de Afrikaansche neushoorn.6 afbeeldingen met onderschriften.

24. Klimvogels. Met o.a. kakatoe van Australië, groep kakatoe's, de grote witte kakatoe der Molukken, 6 afbeeldingen met onderschriften.

25. Soldaten. Met de marketenster, jager, dragonder, rijdende artillerist. 2x4 afbeeldingen.

26. Geschiedenis van de scheepvaart. O.a. boomstam, uitgeholde boomstam, 13e eeuws schip, 4x4 afbeeldingen met onderschriften.

27. Vogels. Met de Canada gans, bergeend, zwaan enz. 2x4 afbeeldingen.

28. Vierhandige Dieren. De gorilla, groep apen, orang oetang, enz. 6 afbeeldingen met onderschriften.

29. Knaagdieren. Het eekhorentje, de haas, de Egyptische springmuis, enz. 9 afbeeldingen met onderschriften

30. Vogels (Zangvogels). De ringmusch, de huiszwaluw, de goudvink, enz. 2x4 afbeeldingen,

31. Het bakkersbedrijf, Meel en water storten in een trog, deeg kneden, brood wegen, enz. 4x2 afbeeldingen,

32. Meubels (om uit te knippen). O.a. spiegel, stoel, kommetje, 10 afbeeldingen.

33. Wat men van ijzer maakt. Over ijzerwinning en verwerking tot producten. 14 afbeeldingen.

34. Waar men een huis van bouwt. Het vellen van den boom, het zagen tot planken, het heijen der palen, enz. 2x4 afbeeldingen met onderschriften.

35. Het Jachtvermaak (om uit te knippen). De ree ruikt onraad, de vos kijkt achterom, hij springt over heggen en struiken, enz. 18 afbeeldingen met onderschriften.

36. Vergiftige Planten. Papaver, bitter-zoet, bilsenkruid, doornappel, zwarte nachtschade, bella-donna. 6 afbeeldingen met onderschriften.

37. St Nicolaas geeft ieder wat (om uit te knippen), Afbeeldingen van een prentenboek, speelgoed, Sinterklaas en Zwarte Piet. 14 afbeeldingen.

38. Een Boerendorp (om uit te knippen).  Uitknipplaat met speelfiguren, enkele boerderijen en dieren, 8 afbeeldingen.

39. Kasteel en dorp (om uit te knippen), uitknipplaat met vijf boerderijen, een kasteel en een stel eenden. 7 afbeeldingen.

40. Asschepoester. | Asschepoester verrigt huiswerk, terwijl de zusters zich voor het bal kleden, Assepoester doet haar avondgebed en hoort aan de deur kloppen, een toovergodin, verkleed als een armoedig oud vrouwtje, vraag en verkrijgt verzorging... 2x4 afbeeldingen met onderschriften.

41. Voor het plakboek. Kinderspelen.  36 afbeeldingen met onderschriften.

42. Hollandsche soldaten in den strijd. Uitknipplaat met speelfiguren; allerlei taferelen van vechtende soldaten, 13 afbeeldingen.

43. Het ganzenspel. Bordspel met op nr 6, de tolbrug, nr 19 het huis, nr 26 de dobbelstenen, nr 31 de put en ganzen op 12 andere velden. 1 afbeelding.

43. Hollandse dragonders. Uitknipplaat met speelfiguren; militairen met getrokken sabel te paard met vaandel en een trompetter. 2 rijen afbeeldingen.

44. Kruipende dieren. Zoetwaterschildpad,  gewone landschildpad. (de Grieksche) zeeschildpad, enz. 3x3 afbeeldingen met onderschriften.

45. Honden en Apenspel. Komische taferelen waarin honden en apen als mensen figureren, 4x2  afbeeldingen.

46. Voor het plakboek, karikaturen,  25 afbeeldingen met onderschriften.

47. Middelen van vervoer. O.a. de diligence, de spoorwegen, victoria-rijtuig. 4x2 afbeeldingen met onderschriften.

48. Wintervermaken. Slede met schaatsers, sneeuwballengevecht, arreslee, enz. 4x2 afbeeldingen.

49. Het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam. 1 afbeelding met onderschrift.

50. Het paardenspel, Taferelen van artiesten, muziekanten en jongleurs met paarden in een circus, enz. 2x4 afbeeldingen.

51. Leven van Prins Willem I. | Karl (!) V leunende op den schouder van prins Willem, doet afstand van de regeering, Filips gereed om aan boord te gaan ten einde naar Spanje te vertrekken, enz. 2x4 afbeeldingen met onderschriften.

52. Eenhoevige dieren. De arabier, tartaars wild paard, de pony op Shetland, enz. 7 afbeeldingen.

53. Herkaauwende of Tweehoevige dieren. De arabische kameel of dromedaris, de guanaco (lama), de Mongoolsche kameel, enz. 9 afbeeldingen met onderschriften.

54. Herkaauwende of tweehoevige dieren. Het gewone hert, de giraffe, het damhert, de eland, het ree, het rendier, het muskusdier. 7 afbeeldingen met onderschriften.

55. Uit het leven van Jan Klaassen, Taferelen met Jan Klaasen als matroos, als gezant, in de poppenkast, als koorddanser enz. 9 afbeeldingen.

56. Kruipende Dieren (Slangen), met o.a. hartkopadder van Martinique, de Surinaamse glimslang, de groote ratelslang van Noord-Amerika, enz. 7 afbeeldingen met onderschriften.

57. Insekten (Dagvlinders). 7 afbeeldingen.

58. Tafereelen uit Uilenspiegels leven. 7 afbeeldingen.

59. Uit het leven van Arlequin. Arlequin in dienst van Pantalon, Pantalon betrapt A in eene ontmoeting met zijn dochter, Pantalon jaagt Arlequin uit zijn dienst. 9 afbeeldingen.

60. Het nut van de dierenhuid, 15 afbeeldingen.

61. De overwintering op Nova Zembla. De afvaart. 18 mei 1596, het schip raakt vast in het ijs, het schip wordt gesloopt en daarvan een hut gebouwd, enz. 9 afbeeldingen met onderschriften.

62. De gelaarsde kat. Taferelen uit het sprookje. 11 afbeeldingen met tekst.

63. Wat de kermis te zien geeft. O.a. de wilde man, de dierentemmer, de schietzaal. 9 afbeeldingen met onderschriften.

64. Het Boerenleven (II). Melken, melkroomen, kaasbereiding, karnen, boterbereiding, veemarkt, kaasmarkt, de stal, hooien, schaapscheren, ploegen, zaaien, eggen, .maaien. 14 afbeeldingen.

65. Jan de Wasscher. Jan is ter kermis gegaan | ziet Grietje aan het hakblok staan. 13 afbeeldingen met verzen.

66. Het leven van Robinson Crusoë (2). Taferelen uit het bekende verhaal: het afscheid, schipbreuk, R. spoelt aan, R. op een vlot, R. bouwt een hut, R. maakt huisraad, R. met geiten,  huisgenoten, R. wandelt. 10 afbeeldingen met tekst.

67. De betooverde prinses. Taferelen uit het sprookje van Doornroosje.

68. Voor het Plakboek (3). Allerlei taferelen. 36 kleine  afbeeldingen en 5 verzen.

69. Voor het plakboek (4). Uitheemse taferelen, spelende kinderen, ruiters, enz, 35 kleine afbeeldingen met onderschriften.

70. Spreekwoorden en gezegden. Veel geschreeuw en weinig wol, Dat treft mij, zei de oude heer, toen er / een bloempot op zijn hoofd neêrkwam, Een ezelstoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen... enz. 14 afbeeldingen met teksten.

71. Geschiedenis van Roodkapje. Taferelen uit het sprookje: Roodkapje en haar grootmoeder, Roodkapje zal wafelen naar haar grootmoeder brengen, Roodkapjes graf [waarop staat: Ongehoorzaam Gestraft], enz. 14 afbeeldingen.

72. Schaduwbeelden. Turksche soldaat bij een wachtvuur, Arabische ruiter, Laplander met rendierslee, enz. 8 afbeeldingen.

73. Schaduwbeelden. Olga, koningin van Griekenland, dashond, pelikaan, enz. 11 afbeeldingen.

74. Voor het plakboek (5) | Zij gaat naar bed, eerst leren, dan spelen... 28 kleine afbeeldingen met onderschriften en 7 verzen.

75. Voor het plakboek (6). | Pas maar op de jager, haasje, benjebang voor houten klaasje? 12 afbeeldingen en 9 verzen.

76. Voor het plakboek (7). Allerlei taferelen met dieren, 20 afbeeldingen.

77. Leven van den oorlogsmatroos. Scheepsjongen, kanon, roeien van een sloep, anker, marszeil vastmaken, excercities aan boord, bestorming van een Indisch fort (Benteng), exercitie met een kanon, eskader onder zeil, vrijaf, uitreiken van onderscheidingen. 11 afbeelding met onderschriften.

78. Onze land en zeemacht, Soldaten van artillerie, infanterie, huzaren, hoofdofficier der infanterie, hoofdofficier van de genie, rijdende artillerie officier, infanterie, rijdende artillerie, scheepsjongen, schipper, kwartiermeester, marinier in werkpak, adelborsten, vlagofficier, officier van de administratie, officier, mariniers, tamboer, pijper. 2 rijen afbeeldingen met onderschriften.

79. Beweegbare poppen. Uitknipplaat met 13 afbeeldingen om 2 trekpoppen te maken: een marketenster en een turk, 13 afbeeldingen met nummers.

80. De twaalf maanden. De twaalf maanden met passende aktiviteiten weergegeven, 12 afbeeldingen met onderschriften.

80. Baker- en kniedeuntjes. Pauwel Jonas met kinderen aan zee, Meisje meteen pop en jongen met een speelgoedhondje, Drie kinderen met moeder aan tafel, enz. 12 afbeeldingen en verzen.

81. Baker- en kniedeuntjes. Twee kindertje bij mekaar, Ooievaar lepelaar, Twee mannetjes water halen, 12 afbeeldingen en teksten.

81. Ambachten. De timmerman, smid, schilder, behanger, metselaar, loodgieter, steenhouwer, kuiper, kleermaker, stratenmaker, touwslager, steendrukker, schoenmaker en glasblazer. 16 afbeeldingen.

82. Ambachten en neringen, Melkmeisje, vleeshouwer, schoorsteenveger, stoelenmatter, visvrouw, aanspreker, scharensliep, mandenmaker, tuinman, draaier, koperslager, bakker, zadelmaker, wagenmaker, scheepstimmerman, boekdrukker. 16 afbeeldingen.

83. Oorlogsschepen. Het ramschip Prins Hendrik, fregat, monitor de Tijger en drie sloepen in één tafereel. 1 afbeelding.

84. Voor het plakboek. (8), | Mijn popje is mijn beste vriend, zij vrezen geen gevaar... 33 afbeeldingen met onderschriften en verzen.

85. Voor het plakboek (9). Silhouetafbeeldingen om uit te knippen; o.a. spelende kinderen, ruiters, bedelaar.12 afbeeldingen.

86. Nuttige dieren, huisdieren met de ezel,  het schaap,  de koe en het paard. 4 afbeeldingen.

87. De Chinezen in hunne huishouding. O.a. dame in een tuin, mandarijn te paard aan de rivieroever, visser met vogels en een net, 6 afbeeldingen met onderschriften.

88. De Turken en hunne huishouding. Janitsaar in groot tenue, 3e luitent der Janitsaren, een groot-vizier, mameluk, Tunesiër, sultan enz, 9 afbeeldingen en onderschriften.

89. Wandelingen in Natura Artis Magistra, Duivenhuis, hertenverblijf, bestuurstent, enz.1 afbeelding met 9 taferelen. 

90 Wandelingen in Natura Artis Magistra. met o.a. herten, hoofdgebouw, buffel, vogelengalerij, 9 taferelen met onderschriften door guirlandes met elkaar verbonden.

91 Hollandsche kleederdrachten. Klederdrachten van, met o.a.  Noord Brabant, Scheveningen, Noord Holland, 2x3 afbeeldingen met onderschriften.

92 Uit den vreemde. met o.a. Arabische schildwacht, Spaansche roovers, Spaansche boer, 2x3 afbeeldingen.

93 Schaduwbeelden, allerlei dieren o.a.  zwaan,  geit,  ezel, 18 afbeeldingen met onderschriften.

94 Gymnastiek (2), allerlei gymnastische oefeningen in beeld gebracht: rekstok, ringen, paard enz. 30 afbeeldingen.

95 Het knaapje en zijn stokpaard, afbeelding van een jongen op een stokpaar met een papieren muts op, 1 afbeelding met een vers.

96 Het behaagzieke meisje, Ja lieve krullebol, dat hoedje kleedt je fijn, / maar 'k zou wat minder drok in 't spiegeltje staan kijken, 1 afbeelding met vers.

97 De geschiedenis van Blaauwbaard, het sprookje in 12 kleine en 1 grotere afbeelding weergegeven, 13 taferelen met onderschriften.

98 Het leven van De Ruyter, taferelen uit het leven van Michiel de Ruijter, 12 taferelen in een afbeelding met onderschrift.

99 Kinderdeugden en gebreken. 1 afbeelding met 13 taferelen en verzen.

100 Het hazenspel, Bordspel met bovenaan een afbeelding van een haas waarop wordt gejaagd. Het spel bestaat uit een netwerk van velden genummerd 1 t/m 49 en spelregels.

101 Dieren-Galerij, met de vos, de leeuw, de wolf, kameel, de tijger, de drommedaris. 6 afbeeldingen met onderschriften.

102 Vogels. met o.a. bosch-duif, zwarte lijster, raadsheer-duif,roodborstje, eenden,  9 afbeeldingen met onderschriften.

103 Uit den vreemde. (2), met o.a. Spaansche boer, Javaansche mandenverkooper, Mexicaansche vrouw,  6 afbeeldingen met onderschriften.

104 Op zee Schepen op zee, met een beurtschip,  visserspink,  stoomboot, reddingboot. 2x2 afbeeldingen met onderschriften

105 De twee zusjes. Zie eens hoe die kleine meid / aardigjes die groote vleit, / zie eens aan! met kus op kus / overlaadt zij lieve zus….. 1 afbeelding, en 18-regelig vers.

106 Voor het plakboek. (10), Allerlei taferelen met dieren, o.a. schaap, man en vrouw trekken een varken uit het water, visser, paard en veulen, hert, jager, 15 afbeeldingen.

107 De drie Konijntjes en de Geit. "Drie konijntje waren lekker aan het smullen met elkaâr / uit een welvoorzienen schotel vol met kool, gehakt en klaar; [….] 'k houd van niemand, die uit afgunst andren nadeel brengen wil. / Zulke luidjes zijn gevaarlijk!- en de geit droop af, doodstil.", 1 afbeelding met vers

108 Knip en Plakprent. (1), Op het rechterdeel van de prent staan voorwerpen, die uitgeknipt op het linkerdeel in de afbeeldingen  geplakt kunnen worden.] afbeeldingen.

109 Hoe men een bloemruiker maakt, Insteekprent: tuil met 14 bloemfiguren om uit te knippen en in het linker prentdeel te steken. 14 afbeeldingen.

110 Een jachtpartij, Jachttaferelen om uit te knippen, 14 afbeeldingen.

111 Hoe men een bloemruiker maakt [Insteekprent: tuil met 14 bloemfiguren om uit te knippen en in het linker prentdeel te steken.] 15 afbeeldingen.

112 Om na te teekenen [= in te kleuren], kleurplaat met honden, poezen en een ezel, 8 afbeeldingen,

113 Bouwprent. bouwplaat van een molen in 30 onderdelen en speelfiguren, 30 afbeeldingen.

114 Kinderpret, kindertaferelen met vader vertelt, hondekar, vangst van een kikvors en een hond op een kruiwagen, 4 afbeeldingen.

 

Contact SGKJ: hetoudekinderboek@gmail.com ; website: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2015 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 03 januari 2015. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afbeeldingen is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur is een algemeen nut beogende instelling; bijdragen komen in aanmerking voor (verhoogde) belastingaftrek.