De Weduwe Hubertus Bontamps te Venlo      

 

 

In 1734 stichtte Henricus Korsten een drukkerij met lettergieterij aan de Maaspoort in Venlo en stelde zijn broer Franciscus aan als beheerder van dit bedrijf. Diens dochter Maria Sibilla trouwde in 1760 met haar buurjongen Hubertus Bontamps die in het bedrijf werd opgenomen. Vanaf 1773 had Hubertus de leiding over het bedrij, maar hij overleed al in 1779. Maria Sibilla zette de zaak voort onder de naam 'Weduwe H. Bontamps'.

Bontamps was heel aktief als uitgever van katholiek-religieus drukwerk, almanakken, school- en volksboeken, zoals Tijl

Drukkerij en enveloppenfabriek van Bontamps te Venlo

 Uilenspiegel en Valentijn en Oursson. Daarnaast werd van ca. 1800 tot 1818 een reeks religieuze volksprenten uitgegeven.

 

Het bedrijf dat ook vvoor de stad Venlo en de provincie drukte, was succesvol. Na haar overlijden lied Sibilla Bontamps een vermogen van ruim 200.000 gulden na. Haar kinderen en kleinkinderen zette het bedrijf onder dezelfde naam voort en verbrede het assortiment. Zo werd eind 19e eeuw een enveloppenfabriek opgericht en handelde de firma ook in papier, schrijfwaren en schoolartikelen. In Amsterdam en Rotterdam had zij filialen tot het bedrijf. In1936 werd het bedrijf opgehevem.

 

Deze reeks volksprenten van Bontamps is van een geheel andere aard dan de overige Nederlandse prenten. De prenten herkent men aan de toepassing van de harde kleuren oranje en blauw, soms ook donkere kleuren zoals zwart en bruin. De waterverf is zo weinig transparant is, dat soms grote delen van de houtsnede dekkend worden ingevuld. Karakteristiek voor de prenten van Bontamps zijn verder de tekstkolommen die de houtsnede omgeven. Opvallend is dat de meeste houtsneden van heiligen vrijstaand gcstoken zijn, dus zonder achtergrond en kader. Ze zijn nauw verwant met de religieuze prenten uitgegeven omstreeks dezelfde tijd in België en Noord-Frankrijk. De reeks is niet volledig bewaard gebleven, maar omdat de prenten niet genummerd zijn  is het moeilijk de omvang van het fonds te schatten. Er zijn thans 26 prenten bekend, vijf meer dan ten tijde van De Meyer.

 

Het aardig leven van Thijl Ulespiegel - Bontamps ca. 1800

Litanie aan de H. Barbara - Bontamps ca. 1810

 

 

Literatuur: KVCS p. 143 en p. 721

De Meyer 1962, p. 79-80;

G.W.J. Rooijakkers, ' Drukkerij Weduwe H. Bontamps' . In: A.A.J.J. van Pinxteren, red. [et al.], Pronkstukken : Venlo 650 jaar stad. Venlo: Goltziusmuseum 1993, p. 216-224.

Voor de literatuurlijst klik hier.

 

Prentlijst Bontamps

-. Aanziet mijn bitter smerten. 1 hsn., Christus aan het kruis, dat. 1809, coll. FM.

-. Afbeelding | Van het nieuwe Beth-Jeruzalem, alwaar de voornaamste punten van onze verlossing, welke Christus voor 't heele menschelyk Geslacht tot Jeruzalem uitgewerkt heeft, van plaats tot plaats, gelyk hier in 't breed vertoond word. 1 hsn., met 4 afb., de Kapel Beth-Jeruzalem te Anrath bij Keulen, coll. AVS.

-. Consolatrix Afflictorum ora pro nobis. 2 hsn., beide O.L.V. van Kevelaar, dat. 1805, coll. LMV.

-. Gebed tot den H. Johannes Nepomecenus in alle particuliere nooden. 1 hsn., dat. 1818, coll. LMV.

 -. De Geboorte Christi. | Litanie Aan Het Kindeken Jezus, 1 hsn., dat. 1808, coll. RPK, LMV.

-. Godzaligen Huiszegen van den zoeten Naam Jezus en zyne lieve Heiligen, 1 hsn., 19 x 30 cm, dat. 1805, coll. LMV.

-. H.Brigida, | Besondere Patrones tegen de besmettelijke Sieckte van het Hoorn-vee, 1 hsn. sign. H. Camps, adres F. en C. Bontamps, voorm. coll. v. Kuyk.

-. Jesus van Nazareth Koning der Joden, 1 hsn., kruisiging, dat. 1805, coll. LMV.

-. Korte Levensbeschrijving van den H.Martinus,bisschop van Tours, 1 hsn., dat. 1799, adres bij wed. H. Bontamps Venlo en bij F. en C. Bontamps Gelder, coll. LMV; dat. 1809, voorm. coll. Norge.

-. Lam Gods. 1 hsn., coll. RPK, LMV.

-.Het leven van de H. Apolonia, Maagd en Martelaresse Als een wonderbaare Patrones voor de pynen in de Kaaksbeenderen en Tandpyn. 1 hsn., coll. LMV, Cornelis.

-. Het Leven van de H. Maria Magdalena. 1 hsn., dat. 1808, coll. CVV, RPK.

-. Het leven van den Heiligen Nicolaas, Belyder en Bisschop van Myra. 1 hsn., dat. 1805, coll. MFA, LMV.

-. Het Leven van den H. Petrus, Prins der Apostelen, 1 hsn., dat. 1808, coll. LMV, MFA.

-. Levensbeschrijving van den H. Rochus, Byzonderen patroon tegen de Pest en besmettelijke Ziektens. 1 hsn., dat. 1815, coll. CVV, RPK, FM, LMV.

-. Litanie aan de Heilige Barbara, Maagd en Martelares, Byzondere Patrones, om door haare voorspraak te verkrygen een zalige dood. 1 hsn., adres te Venlo en Gelder, by de weduwe H. en F. & C. Bontamps , coll. LMV; dat. 1819 en adres wed. H. Bontamps, coll. LMV.

-. Litanie Ter eeren van den Heiligen Martelaar Donatus en van andere heilige Patroonen. 1 hsn., H. Donatus, coll. LMV.

-. Litanie tot U.L.F. van Lauretten. 2 hsn., boven: S. Maria Lauretia, beneden: het kruis van Lotharingen omringd door 51 houtsneden voorstellende personages en voorwerpen, adres te Gelder by F. en C.Bontamps 1786, voorm. coll. Thijs; adres te Venlo en Gelder bij de Wed. Hub. en F. en C. Bontamps en dat. 1799, coll. RPK; id. en dat. 1801, coll. LMV; adres Venlo wed. Bontamps en dat. 1804, CVV, OKS; met titel Litanie tot O.L.V. van Lauretten, coll. DM.

-. Litanie van de heiligen vader Franciscus, 1 hsn., dat. 1818, coll. LMV.

-. De Martelie van de H. Maagd Lucia. Patrones tegen den Buikloop, Bloedvloed, en kwade oogen, 1 hsn., coll. LMV.

-. De Martelie van den H. Paus Cornelius, Bijzonderen Patroon tegen de stuipen, giftigheden en vallende ziektens, wiens reliquieen met grooten toeloop en devotie geëerd worden en wiens bystand vurig aangeroepen wordt in zyne vermaarde kapelle binnen het dorp van Beerse bij Turnhout. 1 hsn., coll. UBA.

-. Nuwe kerch-Consolatrix-afflictorum- ora pro nob - Nuwe capel. 1 hsn., O.L.V., dat. 1817, voorm. coll. v. Kuyk, afb. in cat. Paul Brand 4 november 1974, p. 26.

-. De onbevlekte ontvangenis. Litanie aan Onze Lieve Vrouw van Loretten. 1 hsn., adres wed. Bontamps & zoon dat. 1801, coll. WHH.

-. De Verryssenis van Christus, 1 hsn., dat. 1818, coll. RPK, LMV.

-. De vlugt naar Egypte, 1 hsn., dat. 1808, coll. CVV, OKS.

-. Zeven Groetenissen tot de H.Moeder Anna, 1 hsn., dat. 1817, coll. LMV.

-. 7. Kinder wilt ge Hoogduits leeren; dan moet ge in deez' A.B. studeeren. 24 hsn., Duits abc met normale en gotische drukletters, voorstellingen van personages en dieren, adres Te Venlo en Gelder by de Weduw Hub. en F.C. Bontamps, coll. RPK.

-. Ganzenspel. 1 hsn. sign. C. Nicolas, coll. UBA.

 

Contact SGKJ: hetoudekinderboek@gmail.com ; website: centsprenten@xs4all.nl.  © 2001-2015 A.G.J.M. Borms. Bijgewerkt op 29 november 2014. Overname, kopiëren en downloaden voor niet-commercieel gebruik van teksten en afbeeldingen is toegestaan onder vermelding van bron SGKJ/AGJMBorms. De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur is een algemeen nut beogende instelling; bijdragen komen in aanmerking voor (verhoogde) belastingaftrek.